Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Είμαι λεύτερος, επειδή είμαι Έλληνας


Κάθε πνευματικός άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την τύχη ενός λαού, οφείλει να μιλά τη γλώσσα της λογικής και της αλήθειας. Είναι όμως η γλώσσα αυτή, τόσο δύσκολη, όσο και δυσεύρετη. Μας μάθανε, πολύ καιρό τώρα, να ακούμε μια γλώσσα διχαλωτή, γλώσσα φιδιού, ψεύτικη και πλανερή. Λίγο – λίγο, μας μάθανε κι εμάς να μιλάμε μ’ αυτό τον τρόπο. Έτσι, ξέπεσε η γλώσσα της λογικής, η γλώσσα της αλήθειας. Μα δε χάθηκε ολότελα!

Από τον καιρό που το ελληνικό έθνος επεδίωξε τη λευτεριά του, πολλοί ταγοί από τα υπόλοιπα έθνη που κυριαρχούσαν τότε στον κόσμο, έσπευσαν να το υποστηρίξουν και να το υπερασπιστούν. Με τον καιρό, όμως αποδείχθησαν τυχοδιώκτες και τυχάρπαστοι. Με ιδιοτελείς σκοπούς, με τη χρήση της πιο αηδούς μορφής της εξωτερικής πολιτικής και με απώτερο στόχο την οικονομική υποδούλωση της χώρας που γεννήθηκε πριν από σχεδόν 200 χρόνια, έπεσαν σαν τα κοράκια πάνω του. Πλούτη και εξουσία ο ακάθαρτος πόθος τους, υφαρπαγή του πολιτισμικού μεγαλείου της Αρχαίας Ελλάδας  ο αναίσχυντος τρόπος τους. Η επιθυμία της κυριαρχίας πάνω στους Έλληνες έπρεπε να θεωρηθεί ως μεγάλη τιμή από τους αγροίκους κι αμόρφωτους πρώην σκλάβους.

Από τη μια σκλαβιά περάσαμε στην άλλη. Αφεθήκαμε να μας θαμπώσουν οι ψεύτικες και ιδιοτελείς υποσχέσεις τους. Ξεπουλήσαμε τη λευτεριά μας για τριάντα αργύρια. Ενώ οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν για να μη δώσουν «γη και ύδωρ», εμείς με ευκολία παραχωρήσαμε κάθε σπιθαμή γης στα σύγχρονα κοράκια. Ενώ οι παππούδες μας αντισταθήκαν στον Βούλγαρο κομιτατζή, στον Ιταλό αλαζόνα, στον Γερμανό φασίστα, εμείς οι ίδιοι, δεν μπορούμε καν να ψελλίσουμε ένα «Όχι» στη σύγχρονη μορφή υποτέλειας, σε μια άλλη μορφή κατοχής.

Για τις υπηρεσίες που οι ξένες δυνάμεις μας προσέφεραν, θα μπορούσαμε ίσως να τους αμείψουμε. Δεν έπρεπε, όμως ποτέ να τους παραχωρήσουμε την εξουσία εκείνη που, εύκολα, μπορεί να καταχραστούν και να ξαναβάλουμε, δίχως να το συνειδητοποιήσουμε, καινούργιο δυνάστη στο κεφάλι μας. Διότι την ελευθερία μας την έχουμε πολύ ακριβά αγορασμένη, για να την πουλήσουμε τόσο φτηνά στον κάθε τυχάρπαστο καιροσκόπο.

Πριν από αρκετά χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια της οικονομικής υποταγής της  χώρας μας. Σήμερα, οι Έλληνες είμαστε ένα βήμα πριν την εξαθλίωση. Οι ξένοι δυνάστες μας, ας μη σπεύσουν να χαρούν. Ό, τι δεν είχαμε πριν λίγα χρόνια, το διαθέτουμε σήμερα: τη γνώση για τις πραγματικές προθέσεις εκείνων που εμφανίζονταν σε μας με τη μορφή των... Εταίρων και Προστατών μας και τη διάθεση να αγωνιστούμε για τη λευτεριά μας και πάλι!

Ποια είναι η εθνικότητα των επίδοξων δυναστών μας; Όλοι το ξέρουμε. Δεν έχει σημασία αν λέγονται, Γερμανοί, Αμερικανοί. Δεν είναι Έλληνες. Και δεν μπορούν, όπως δεν το μπόρεσαν ποτέ ως τώρα, να μας κατακτήσουν ολοκληρωτικά. Έχουν μελετήσει τον Ελληνικό πολιτισμό, πολλοί δηλώνουν υποκριτικά ότι τον θαυμάζουν, κάποιοι ίσως μπορεί και να ξέρουν να προφέρουν τη λέξη «Ελλάδα». Μα τίποτε δε νιώθουν απ’ ότι σπουδαίο, μεγάλο κι αιώνιο κρύβει τούτη η λέξη στα σπλάχνα της. Υποβάλλουν τρόπο πολιτικής στη χώρα μας και τους πολίτες της, αλλά δεν έχουν θέση στον ελληνικό τρόπο «πολιτεύεσθαι», αυτόν που δίδαξαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Καλούν τις χώρες τους δημοκρατικές, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τι στ’ αλήθεια σημαίνει δημοκρατία. Βρίσκονται εκτός, φύσει και θέσει. Θέλουν να κρίνουν τους Έλληνες με τον τρόπο το δικό τους. Τούτο όμως δε γίνεται, διότι δεν είναι Έλληνες. Δεν κρίνουν, λοιπόν ομοίους τους. Κρίνουν πολιτισμικά ανώτερους. Δεν γίνεται, όμως και για έναν ακόμη λόγο. Διότι κουβαλάνε στις αποσκευές τους τις κακές προθέσεις των αφεντικών τους, που δεν είναι άλλοι από τα οικονομικά μεγαθήρια και τους ομίλους που πασχίζουν να κυβερνήσουν τον κόσμο, ξέρουν όμως πως για να το κάνουν πρέπει πρώτα να εξοντώσουν την ψυχή του κόσμου, που είναι η Ελλάδα. Κι αυτοί που τους διόρισαν επιβουλεύονται την Ελλάδα και την εθνική μας ταυτότητα. Όμως, η εθνική μας ταυτότητα είναι θεμελιωμένη στα αίματα των εκατομμυρίων Ελλήνων που θυσιάστηκαν στους αγώνες για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Θα είναι κατάρα, ύβρη προς τους προγόνους μας, αν το ξεχάσουμε αυτό. Θα είμαστε καταραμένοι στους αιώνες, αν θαμπωμένοι από τα πλούτη τους ή τρομοκρατημένοι από τις απειλές τους δεχτούμε τη νέα ηγεμονία τους, υπογράψουμε τους όρους της ίδιας μας της σκλαβιάς. Αν δεν ήσαν εκείνοι οι Έλληνες που κράτησαν τον πολιτισμό τον ελληνικό ψηλά, πού θα’ βρισκαν σήμερα τόπο οι ξένοι δυνάστες να επιβάλλουν τους όρους τους; Πού θα’ βρισκαν τον πολιτισμό να κυριαρχήσουν με τα πλούτη τους; Πού θα’ βρισκαν την ευδαιμονία τους, τη δημοκρατία τους;

Ποιοι είναι αυτοί που με το πρόσχημα της ευημερίας τους, ήρθαν να επιβάλλουν όρους τόσο επικίνδυνους για την τιμή και την υπόληψη του λαού μας, για την ίδια την επιβίωσή μας; Ποιοι είναι αυτοί που ήρθαν να παίξουν μαζί μας, στον τόπο που γέννησε εμάς, ως λαό, αυτούς ως πολιτισμό; Κάθε σπιθαμή εδάφους που καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή η ύπαρξή τους είναι των προγόνων μας. Αυτοί είναι η Ευρώπη! Αυτοί κι εμείς σήμερα που είμαστε υποαπασχολούμενοι. Κι όσοι δεν είμαστε υποαπασχολούμενοι, αλλά άνεργοι. Κι όσοι δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί. Κι όσοι βλέπουμε τη ζωή μας να πέφτει και την περηφάνεια μας να κατακρημνίζεται και τον πολιτισμό μας να λοιδωρείται και την ιστορία μας να ευτελίζεται και τους χιλιάδες των συμπολιτών μας που τους καταντήσατε επαίτες.

Είστε υποκριτές! Λέτε ότι θαυμάζετε την Ελλάδα, αλλά ζητάτε να αποκεφαλίσετε τους Έλληνες. Και τι Ελλάδα θα απομείνει, δίχως τους Έλληνες; Μήπως θέλετε να εξοντώσετε τους Έλληνες για να κατοικηθεί η Ελλάδα από σας, ω Φιλέλληνες; Ζητήσαμε τη βοήθειά σας κι εσείς μας φέρατε κρεμάλες και ξιφολόγχες. Ζητήσαμε φως, μας φέρατε σκοτάδι. Όπως κάποτε ζητήσατε να καταδικάσετε σε θάνατο έναν Κολοκοτρώνη, τώρα ζητάτε την εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού, διότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν επιθυμήσατε να αποχτήσουμε την ελευθερία μας. Κι αφού δεν μπορείτε να μας αφανίσετε ολοκληρωτικά, υποβιβάζετε το βιοτικό μας επίπεδο, δολοφονείτε τις αξίες και τα ιδανικά μας, «αγοράσατε» τους πρώτους αυτού του τόπου. Έχετε μίσος έναντι του γένους μας, διότι πάντα, σ’ ολόκληρη την ιστορία του, στάθηκε ενάντια στους τυράννους και τη δεσποτεία. Τούτος ο τόπος πέρασε μεγάλες φουρτούνες κι έχει το κακό ότι κατοικείται από ένα λαό ατίθασο κι υπερήφανο. Κι ας είμαστε φτωχοί, ματωμένοι και ρακένδυτοι, στεκόμαστε στο ύψος μας και σας λέμε: φευγάτε από τα πόδια μας! Όσα ανδρείκελα και να βρεθούν για να σας υπηρετήσουν, δεν θα επιτύχετε! Εφόσον αυτός ο τόπος έβγαλε έναν Κολοκοτρώνη, έχετε χαμένο το παιχνίδι. Αν τούτος ο λαός σας προξενεί φθόνο, ακόμα κι όταν είναι πληγωμένος, να είστε σίγουροι πως θα σας προξενήσει φόβο, αν του φορτώσετε κι άλλο την πλάτη. Γιατί; Διότι τούτος δω ο λαός είναι και θα είναι ένας ανυπάκουος, ενώ εσείς έχετε ανάγκη από σκυμμένα κεφάλια! Ε, λοιπόν βάλτε το καλά στο μυαλό σας! Εμείς, τα κεφάλια δεν τα σκύβουμε!

Εδώ και μια μακρά χρονική περίοδο, κάθε έννοια δικαιοσύνης, κάθε έννοια ανθρωπισμού, κάθε έννοια ελευθερίας, κάθε έννοια λογικής κατελύθη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ξένα προς το έθνος μας συμφέροντα. Οποιαδήποτε συμφωνία επιβάλλεται με τέτοιους ατιμωτικούς όρους, με απειλές και λοιδωρίες, ατιμάζει όλες τις ανθρώπινες αξίες, κυρίως όμως ατιμάζει τη σπουδαιότερη αξία: τη λευτεριά. Κι όσο υπάρχει σε τούτο δω τον τόπο έστω κι ένας Έλληνας, η λευτεριά θ’ αστραφτογεννιέται αδιάκοπα. Διότι είμαι λεύτερος, επειδή είμαι Έλληνας[i]!



[i] Πολλές από τις παραπάνω φράσεις έχουν εμπνευσθεί από την ελληνική ταινία «Η δίκη των Δικαστών» (1974) με τον Ν. Κούρκουλο, τον Μ. Κατράκη κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου