Αναφορικά με τις συνεντεύξεις των Στρος – Καν και Ρεν στην Εφημερίδα Καθημερινή.
Οι διαδηλώσεις είναι μέρος υγιούς δημοκρατίας; Η απόφαση των ίδιων των πολιτών δείχνει υγιή δημοκρατία, ο εξευτελισμός του κράτους από νεοεκλεγέντα ηγέτη δεν είναι… Η ειλικρίνεια στον πολιτικό λόγο είναι στοιχείο υγιούς δημοκρατίας, η με κάθε τρόπο διεκδίκηση της εξουσίας, δεν είναι…. Η άμεση εκπροσώπηση – ας πούμε, μέσω δημοψηφίσματος – σε σοβαρές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον των πολιτών ενός κράτους είναι στοιχείο υγιούς δημοκρατίας, οι διαδηλώσεις δείχνουν απλώς ότι κάτι δεν πάει καλά με τη δημοκρατία…
Η απάντηση στην ερώτηση περί της ανεργίας ήταν, ούτε λίγο, ούτε πολύ η εξής: ζούσατε πάνω από τις δυνατότητές σας. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι ενώ στην Αγγλία, π.χ. οι μισθοί υπήρξαν ακόμα και τριπλάσιοι από αυτούς στην Ελλάδα, η Ελλάδα δεν είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει τόσο καλό βιοτικό επίπεδο. Οπότε, εξαρχής δεν έπρεπε να δοκιμάσετε να αυξήσετε το βιοτικό επίπεδό σας… Από την άλλη, πώς τολμήσατε και δοκιμάσατε να ζήσετε όπως εμείς; Η Ελλάδα έπρεπε να κρατηθεί ανταγωνιστική στους μισθούς και στα επιδόματα, έτσι ώστε να μπορείτε όλοι να είστε τόσο φτωχοί, όσο σας θέλουμε… Χρειαζόμαστε εργατικά χέρια φτηνά, γαμώτο...!
Η ενίσχυση της πειθαρχίας, από την άλλη, είναι σημαντικό στοιχείο για το τι λέγεται (και, προφανώς, τι πράττεται) στην Ε.Ε. κι αυτό μόνο με «οξυδερκή» ηγεσία μπορεί να συμβεί και με «διαβούλευση» των «βασικών» παιχτών (η Ελλάδα, πάλι προφανώς, δεν είναι βασικός παίχτης). Δηλαδή, οφείλουν να κάνουν «τουμπεκί» όλοι όσοι διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις στην Ευρώπη και, κυρίως, δεν δικαιούνται δια να ομιλούν οι μη βασικοί παίχτες (μόνο να βοούν για βοήθεια)…
Αναρωτιέμαι, τώρα τελευταία, τι πρέπει να διδάσκω στα παιδιά περί δημοκρατίας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου